HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

Egy este Bacchusszal

2009.11.12. 11:21 :: Papa1

A Szabad Szellemi Műhely októberi estjét Nyikos István társaságában tölthette a szép számú résztvevő. A Tacuba étterem emeleti termében ezen a délutánon a megszokottól eltérően nem csak a soron következő vendég, hanem csinos boros üvegek is várták az érkezőket. Ebből kiderülhet, hogy a beszélgetés ezúttal a borról szólt, elsősorban a magyar borról. A Magyar Bor Akadémia tagjával folytatott oldott hangulatú eszmecsere során a magyar borászat helyzetéről, nehézségeiről és sikereiről, a világpiacra jutás lehetőségeiről és a borfogyasztási szokásainkról egyaránt szó esett. (BA)

A későbe nyúló este magasba szökő hőfoka jelezte, hogy nem csak szavakban nyílt lehetőség az "isteni nedű"-vel való ismerkedésre. Régi-új barátként Bacchus csatlakozott a társasághoz, amikor a tálakon pihengető sajtok  mellett várakozó poharakba szép sorban, egymást követve bor került. Természetesen minden egyes kóstolás előtt Nyikos István bemutatta a "műremeket", a fajtát, amelyből készült és a pincészetet, ahol született. Az ismerkedési est során új szerelmek szövődtek a Hilltop cserszegi fűszeresével, Szeremley Huba rajnai rizling és olaszrizling házasításával, Varsányi Lajos kékfrankos roséjával, a Frittmann  testvérek kadarkájával, Hagymási József bikavérével, és a Tokaji Kereskedőház  aszújával. A visszakóstolások időt feledtető sorát a zárórára készülődő pincérek gyakori felbukkanása igyekezett megzabolázni. Nyikos Istvánnal és a bor  értékeivel megismerkedő hazatérők már minden bizonnyal maguk is vallják: "az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk". A szabad szellem - közéletünket, kulturális értékeinket bemutató - műhelyének egy újabb ablakán pillanthattunk be ezen az estén. Ráébredve, vagy megerősödve, hogy a bor a magyar kultúra fontos része.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr691519833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása