A Szabad Szellemi Műhely októberi estjét Nyikos István társaságában tölthette a szép számú résztvevő. A Tacuba étterem emeleti termében ezen a délutánon a megszokottól eltérően nem csak a soron következő vendég, hanem csinos boros üvegek is várták az érkezőket. Ebből kiderülhet, hogy a beszélgetés ezúttal a borról szólt, elsősorban a magyar borról. A Magyar Bor Akadémia tagjával folytatott oldott hangulatú eszmecsere során a magyar borászat helyzetéről, nehézségeiről és sikereiről, a világpiacra jutás lehetőségeiről és a borfogyasztási szokásainkról egyaránt szó esett. (BA)
A későbe nyúló este magasba szökő hőfoka jelezte, hogy nem csak szavakban nyílt lehetőség az "isteni nedű"-vel való ismerkedésre. Régi-új barátként Bacchus csatlakozott a társasághoz, amikor a tálakon pihengető sajtok mellett várakozó poharakba szép sorban, egymást követve bor került. Természetesen minden egyes kóstolás előtt Nyikos István bemutatta a "műremeket", a fajtát, amelyből készült és a pincészetet, ahol született. Az ismerkedési est során új szerelmek szövődtek a Hilltop cserszegi fűszeresével, Szeremley Huba rajnai rizling és olaszrizling házasításával, Varsányi Lajos kékfrankos roséjával, a Frittmann testvérek kadarkájával, Hagymási József bikavérével, és a Tokaji Kereskedőház aszújával. A visszakóstolások időt feledtető sorát a zárórára készülődő pincérek gyakori felbukkanása igyekezett megzabolázni. Nyikos Istvánnal és a bor értékeivel megismerkedő hazatérők már minden bizonnyal maguk is vallják: "az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk". A szabad szellem - közéletünket, kulturális értékeinket bemutató - műhelyének egy újabb ablakán pillanthattunk be ezen az estén. Ráébredve, vagy megerősödve, hogy a bor a magyar kultúra fontos része.