HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

Persona non grata

2010.02.16. 10:56 :: Papa1

A történelem gyakran szül legendákat. Az események valósághű megítélése az adott pillanat lehetősége, vagy a kellő távolságból visszatekintő történészek felelőssége. Az érdemek kisajátítása a kortársak megszokott cselekedete. Így van ez az 1989-es romániai forradalom és az azt megelőző/kiváltó időszak történéseivel is. Kevés szó esik például Kovács Miklósról (egykor katolikus teológus-hallgató, 1989-ben taxisofőr, jelenleg munkanélküli), aki vezetője volt a nélkülöző Erdélybe élelmiszert, gyógyszert vivő csoportnak. Kovács Miklós - aki azokban az időkben persona non grata volt Romániában - a nyilvánosság megszervezésével segítette az elnyomatás ellen szavukat felemelő erdélyi magyarokat. 1989 márciusában készítette az első anyagot a Kossuth Rádió részére, amelyben egyházi vezetők kicsempészett nyilatkozatát olvasták fel. A csoport által áthozott dokumentumok segítségével 1989 kora nyarán elsőként ő hívta fel a figyelmet a temesvári Tőkés László küzdelmére is. Kalandos körülmények között filmet készítettek temesvári református parókián, amit júliusban sugároztak a Panoráma című tévéműsorban, és megszervezte, hogy a csoport tagjai közül minden héten felkeresse valaki a református lelkészt. Minden veszélyt vállalva jutottak be ezek az emberek az akkor már rendőrökkel őrzött parókiára. A forradalom kitörésekor is ott voltak Temesváron.

Ami azután történt, az már nem ilyen felemelő történet. Az önmagukat hősnek kikiáltóknak miként vált terhére Kovács Miklós, hogyan küzd munkanélküliként a napi megélhetésért és kutatja levéltárakban az igazságot, azt megtudhattuk tőle február 25-én a Tacuba étteremben, ahol a Szabad Szellemi Műhely vendége volt.(BA)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr181762669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása