HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

Zátonyok és szigetek között

2010.11.19. 12:24 :: Papa1

„Nem tudok sok jót mondani” – próbálja elhárítani a Szabad Szellemi Műhely októberi estjére szóló meghívást. „Nem baj, mi Rád vagyunk kíváncsiak”- mondom, bár tudom, hogy a – historikus értelemben vett - közelmúlt, de a jelen történései sem kikerülhetőek egy vele folytatott beszélgetésben. A legendás ’80-as évek és az ezredfordulót körülölelő két évtized ugyanis nem csak a magyar történelem, de Béki Gabriella életének is fontos, édes-keserűre sikeredett pillanatait jelentik. Hogyan tekint vissza ez a bátor, elveihez ragaszkodó, a gyorsan elmúló politikai „mézes hetek” után gyakori harcokra kényszerülő asszony erre a húsz évre? Erről igyekeztünk a Tacubában minél többet megtudni, már amennyire a rövidre szabott idő azt engedte.

Anyagi javakban nem bővelkedő családból indulva talán nem véletlen, hogy az ifjú Béki Gabit a sorsa (na meg az érdeklődése) a szociológia felé vezeti. Nyilván az sem véletlen, hogy - mint e tudományág művelői közül oly sokan – már korán a nyiladozó ellenzéki kezdeményezések vonzásába kerül. A Rakpart Klubból vezet az út - a Duna Körön és a Szabad Kezdeményezések Hálózatán át – az SZDSZ megalapításáig, majd az Országgyűlésig. Nem nagyon erőlteti, de hivatásos politikussá válik, és ezzel véget is ér a diktatúra-buktatók cinkos egyet akarásának ideje. A hőskor lelkesedése nyomban a rendszerváltás felelősségévé változik, ami konfliktusokkal jár. Ekkortól már egyre inkább keserűbb, mint édes a történet. Küzdelem a parlamentben (szegény Antall József, …akkor még nem tudtuk, hogy lesz még rosszabb is!), és megindulnak a harcok az SZDSZ-ben. Tölgyessyt támogatja, viszont a koalíciókötést nem. Erősödnek a nézetkülönbségek, Tölgyessyt elüldözik, Gabit nem sikerül. A parlamenti szakmai munka menedék számára. Sok meddő vita, de nem eredmény nélkül. A pártjában sok támogatója van, és – a vezetés bosszúságára - ügyvivőnek, majd az Országos Tanács elnökévé választják. Egyre többször képvisel más álláspontot, mint a frakció és a párt vezetése. A D-209-es ügy kirobbanásakor Medgyessy lemondatása mellett foglal állást, a párt vezetői viszont meggyőzik a frakció többségét a miniszterelnök támogatásáról. (A konfliktus szomorú „hozadéka”, hogy Kis János emiatt 2002 júliusában kilép az SZDSZ-ből.) Azután jön Öszöd, az egészségügyi reform csúfos bukása, majd a koalíció felmondása. Véleménye ezekben az ügyekben is más, mint ahogy az SZDSZ vezetői döntenek. A Kóka – Fodor párharc során az árkok tovább mélyülnek, a szakadás látványos és végzetes. De nem csak az SZDSZ, hanem az ország is egy politikai romhalmaz képét mutatja. A megbénult kormányzás és az eszközökben nem válogató ellenzék négyéves háborújának pusztításán Bajnai sikerei csak enyhíteni tudnak. A rendszerváltás húsz éve csalódás mindenki számára. Nem kétséges, hogy ez a hittel és reménnyel indult két évtized a gátlástalan hazugok, tolvajok, politikai kalandorok időszaka, amikor a kevés bátornak és tehetségesnek simán ki lehetett törni a nyakát. A nép (az Isten adta nép), pedig csak annak hisz, aki tele zsebeket hazudik neki. Parlamenti búcsúbeszédében Béki Gabriella nem véletlenül mondja: „Legjobban az bánt, hogy úgy érzem, minden jó szándékunk ellenére nem lett jobb általunk a világ…” Ma nyugdíjasként (egy tízest simán letagadhatna a korából) énekelget az országgyűlési képviselőkből verbuválódott kórusban, unokáit körülvevő szeretetével kárpótolja azt az elveszett időt, amit gyermekeitől rabolt el a hivatása, és minden bizonnyal nap mint nap boncolgatja, hogy – az elvesztegetett közelmúlt történetével összefonódott - életének hajója kevesebb zátonyt és szigetet kerülgetve elért volna-e a tengerig. (BA)

                                                                                                           

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr812459151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása