HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

Ajánló - Bernhard Schlink: A felolvasó

2010.04.15. 13:32 :: Papa1

A kamasz Michael Berg hosszú betegségből lábadozik, amikor megismerkedik a nála húsz évvel idősebb Hannával. Szenvedélyes szerelem szövődik a „fiúcska” és a nő között, amelyben a testi gyönyör éppolyan fontos kapocs, mint a könyvek szeretete. Évekkel később Michael megdöbbentő részleteket tud meg Hanna múltjáról, és kénytelen szembenézni a náci kegyetlenségekkel, egy új generáció szemével. Bernhard Schlink minden idők egyik legsikeresebb regényének szerzője, a német irodalom ünnepelt csillaga. A felolvasó az összes neves nemzetközi díjban részesült, világszerte hétmillió példányban adták el, harminchét nyelven. A hatvanhárom éves szerző ma Berlinben és New Yorkban él.

A regény két síkon játszódik és két, de inkább három idődimenziót szintetizál. Az első síkon egy gimnazista fiú és anyja nőismerőse kapcsolatáról értesülünk. Szerelem is ez a kapcsolat, kamaszos-kapuzárásos szex is, egy leendő értelmiségi és egy "egyszerű" asszony szellemi-erkölcsi párharca is, nevelődési regény és valamiképp szerelmi háromszögtörténet is. A másik sík a náci korszak bűnei, tudatos és öntudatlan fasizmusának karakterrajza. Hanna, a fiú szeretője nemcsak a szerelem és a szex terén iniciátora az elbeszélőnek, rajta keresztül szembesül a fiú a múlttal, a történelemmel, a máig és holnapig érő-élő borzalommal. Hogy ez a múlt miképp épül bele a regénystruktúrába, hogy Hanna szerepe, múltja miképp bontakozik ki, ez teszi a regényt alapvetően az idődimenziók művévé. Nemcsak jelen, múlt és - persze hipotetikus - jövő épülnek, szervesülnek egymásra a regényben, de az idődimenziók saját arcot, külön, összetéveszthetetlen tartamot is kapnak. Nemcsak a nézőpontváltásokkal dolgozik az író, de a bergsoni "durée" (tartam) különböző aspektusait is rendre felvillantja. A bravúros technikai, formai, poétikai megoldások azonban nem élnek önálló életet a műben, látszólag észrevehetetlenül meghúzódnak a történetmondás és az emlékek felidézése mögött, ám valójában ezek irányítják, szervezik a regény szövetét. Az egyszerű olvasó a mű szerelmi, szexuális, morális üzenetére ügyelhet, hagyományos regényként olvashatja A felolvasót, az irodalmi ínyenc pedig szinte nervali posztmodern remekléssel szembesülhet.

„Mestermű… csak annyit mondhatunk olvassák el, és olvassák el újra!” (The Observer)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr651923365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása