HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

A fény csak a sötétségben látszik igazán

2010.03.31. 15:37 :: Papa1

Iványi Gábort a szegények szolgálójának nevezte valaki. Honnan indult és milyen pályát futott be ez a hosszú szakállú, békét sugárzó, elhivatott ember, akit Isten nem csak a lelkek istápolására rendelt, hanem az elesettek és kitaszítottak mellé állított? A Szabad Szellemi Műhely márciusi estjén a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója, a hajléknélküliek számára menedéket nyújtó lelkész megajándékozta hallgatóit – gyakran megrázó - gondolataival és betekintést engedett életének legfontosabb pillanataiba.  A metodista lelkész édesapa, pedagógus édesanya gyermekeként, tíz testvérével eltöltött szolnoki évek döntő hatással voltak későbbi sorsának alakulására. A földi javakban igencsak szűkölködő családban vált számára örökérvényűvé, hogy a nélkülözők megsegítése minden ember alapvető kötelessége. Rendszeresen ültették asztalukhoz a környék szegényeit, és azok sem részesültek kiutasításban, akik közben meg-meglopták őket. Az igazságért való töretlen kiállást is a családjában, a hatóságok zaklatásának ellenálló édesapjától tanulta.

Ez az indulás egyenes úton vezette a diktatúrával való szembenállásáig és a Szegényeket Támogató Alap (Szeta) megalapításáig. Már segédlelkész volt, amikor politikai okokból kizárták a lelkészképzőből, majd eltávolították a Metodista egyházból. Ekkor a kispesti gyülekezetben hirdette az Igét, és bár a templomát hatóságilag lezárták, éveken át illegálisan -az elvett templom előtt - a szabad ég alatt tartott rendszeresen istentiszteletet. Ezért egyesületi joggal való visszaélés címén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Vidéki útjai során szembesült a cigányság mérhetetlen nyomorával és – bár szocializmusban nem akartak tudni a szegénység tényéről – Solt Ottilia szociológussal és másokkal 1979-ben létrehozta a Szetát. A szárnyait bontogató demokratikus ellenzékben történő szerepvállalásaként ugyanebben az évben a szamizdat Beszélő egyik alapító szerkesztője lett. A Metodista egyházból kitiltott lekésztársaival 1981-ben megalakították saját felekezetüket, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget. 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózatának első ügyvivő testületének tagja lett. 1989-ben az első szabad civilszervezetek között léterhozta és bejegyeztette az Oltalom Karitatív Egyesületet. Tagja lett az első szabadon választott országgyűlésnek, ahol az emberi jogok és a vallásszabadság szószólójaként tevékenykedett. 1998-ban újra képviselőséget vállalt, de az már "tévedés volt" - mondja. A lelkészi hivatás mellett végleg a szegények és hajléktalanok segítése vált élete céljává. Az Oltalom mellett hat évig a Fővárosi Szociális Központ és Intézményei igazgatója volt, az általa alapított Wesley János Lelkészképző Főiskolán szociálismunkás-képző szakot indított és máig több hajléktalanszállóban, anyaotthonban ad munkatársaival fedelet az utcára került embereknek, családoknak. Mivel azt tapasztalta, hogy a mentők szükség esetén sem viszik el a "tetves hajléktalanokat", ezért saját mentőszolgálattal látja el ezt a feladatot. "Egy társadalom erkölcsi erejét nem az mutatja meg, hogy mennyire harcol Trianon ellen, hanem az, hogy hagyja-e az embereket az utcán meghalni" - állítja. Az ilyen kijelentéseket azonban mostanában sokan nem szeretik. Nem szeretik azt sem, ha valaki eltökélten kiáll a romákat ért támadásokkal szemben, és határozottan szembefordul az egyre nyíltabb cigánygyűlölettel, antiszemitizmussal. Ezért azután elképesztő támadások érik a magyar szélsőjobb részéről. Március 15-én a családja körében zúdult rá mocskolódásuk. Ezeket nagy lelki békével viseli, nincs benne harag, de aggódva szemléli a politikai előretörésüket. Mégis bizakodó: „a fény csak a sötétségben látszik igazán” – mondja hite szerinti meggyőződéssel.

BA

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr371884217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása