HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

"Már nem lehet ártatlan értelmiségi diskurzusról beszélni"

2009.09.26. 10:20 :: Papa1

Gerő András történész volt a Szabad Szellemi Műhely első őszi vendége. Az igazán érdekes, oldott hangulatú beszélgetés első részében az idén megjelent Se nő, se zsidó című könyvéről beszélt a szerző. A rendkívül érdekes dolgozat a XIX. század végi Ausztria társadalmi válsággal terhelt világának egy kevéssé ismert arcát mutatja meg. A történelmi emlékezet inkább azokat a nagyszerű magaskulturális teljesítményeket őrizte meg, amelyek azt tanúsítják, hogy az intellektuális és politikai értelemben recsegő-ropogó Monarchia keretei között milyen kiemelkedő szellemi alkotók (többek között Arthur Schnitzler, Sigmund Freud, Robert Musil) jelentek meg Ausztriában– írja a könyv bevezetőjében Gerő András. (BA)

Voltak azonban mások is, akik „szintén az osztrák valóságból, szellemi közegből jöttek, ők is a Monarchia bomló és bomlasztani kívánt értékvilágát kérdőjelezték meg, méghozzá radikálisan”. Guido von List, Lanz von Liebenfels, Otto Weininger, Arthur Trebitsch – és mások – a német nácizmus szellemi előzményei. Az ő fajelméletre alapozott - a szintén osztrák Adolf Hitlerre nagy hatással bíró - munkásságukról szól a mű, amelynek különleges része annak a bemutatása, hogy a rasszizmus nem csak, mint antiszemitizmus létezett, hanem a nőgyűlölet formájában (egymást ötvözve) is jelen volt. Bár az elméleteiket a korukban marginális eszmefuttatásoknak tekintették, a hatásaik mégis pusztító erejűek lettek. Ahogy a szerző megállapítja: „… látszólag csak mondták, amit gondoltak, mégsem ártatlanok. A tömegpolitika korában már nem lehet öncélú és ártatlan értelmiségű diskurzusról beszélni”. Gerő András előadása szomorú felismerésre késztette a hallgatóságot: azok a törekvések, amelyek a Monarchia társadalmi krízisére megoldást kínálva igyekeztek a társadalomról szóló közbeszédet a jó és a rossz, vagyis az árja és zsidó, férfi és nő dualitássá tenni, milyen döbbenetesen tükröződnek, élnek tovább, vagy élednek újjá a mai magyar társadalomban - egyebek között - a rendes, dolgos magyar és a dologtalan, tolvaj cigány vagy az igaz, nemzeti érzelmű jobboldal és a hazaáruló liberális, baloldal képében. Az est további részében a szokásos eszmecsere folyt a közönséggel. A kérdések során szó került természetesen a magyarországi politika és közélet viharairól, az elkövetkező választás esélyeiről. Gerő András szerint várhatóan három szocialista párt kerül  a parlamentbe: a „mindenkinek többet adunk, senkitől el nem veszünk” Fidesz, a nemzeti, szocialista Jobbik és az MSZP.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr771408123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása