HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

Karafiáth Orsolya – Kártyaparti almafröccsel

2010.01.31. 20:25 :: Papa1

A Nagymesternő morcosan csúszkál felém a Bródy Sándor utcai latyakban. Rendkívül szeret álláskeresési tanácsokat osztogatni a rádióban… A józsefvárosi forgalomban araszolva a belvárosi - belbudai létből igyekszem kiragadni a világváros peremvidékére. Útközben néhány pillantást vetek a Magdolna negyedet határoló házakra, éppen Tábori Zoltánnak, erről az elképesztő városrészről írt könyvét olvasom. A város fényeit átmenetileg magunk mögött hagyjuk, de utazásunk úgy látom mégsem túl ijesztő, bár a térképészeti támpontokat kereső „most hol vagyunk?” kérdések elbizonytalanítanak. A Tacubában megnyugszom. A gyorsan érkező almafröccs (no alcohol!) és a közönség érdeklődő közeledése feledteti kedvenc költőnőnkkel a délután elvesztegetett órákat.

Ne legyetek hülyék! A szemlén KI/BE Tawaret, Molnár György filmje” – buzdít az iwiwen, így ezzel kezdjük a beszélgetést. Az alkotás - melyet hamarosan láthatunk - a forgatókönyve alapján készült és életét, élményeit dolgozza fel. A szereplők többsége nem teljesen kerek – ígéri - ami ha nem így lenne biztosan meglepődnénk. Az idomított víziló dramaturgiai helye majd kiderül, és hogy egy macska is szerepel benne az csak természetes. (Ez utóbbiról még sok szó esik az est folyamán.) A filmben feltűnik hősnőnk is, és felcsendül egykori zenekarának az Elektrik Bugi Kommandónak legendás száma a Vérhóhér dala, profi lóálarcokkal. Mielőtt továbblépnénk, még megtudjuk, hogy az idézett üzenet végén közölt lakonikus „ganék” buzdítás mindenkinek szól, aminek rendkívül örülünk…

A beszélgetésfolyam fő sodrását Karafiáth Orsolya új, Cigánykártya című verseskötete jelenti. A versekkel időutazunk is egy kicsit, amely során bepillanthatunk egy, a művészet csíráját már magában hordozó gyermeki lény (kiskorú K.O.) kifejezési vágyának akadályokat nem ismerő, túszejtő beteljesüléseibe. A költemények mellett szó esik a könyv fontos kellékéről, az egyedi cigánykártyáról (Filó Vera) és a versekre - illetve az azok ihlette szövegekre írt dalokat tartalmazó lemezről (Tóth Evelin) is, melynek a címe (mi lehetne más?): A fekete macska.

Beszéljünk akkor a macskákról, amelyek kihagyhatatlanok a Nagymesternő életművéből, de az életéből is. Azt nem tudom, hogy a magasztos poézist - a fontosság terén - háttérbe szorítja-e a homless sorsból kimenekített, szerelmes féltékenységű, a társas viszonyoknak gáncsot vető, otthonát és pozícióját óvó házikedvence, de hogy a szerepe meghatározó az nem képezheti mérlegelés tárgyát. A macska feltűnik versben, filmvásznon, lemezcímben és a regényében, a Maffia-klubban is („…miért ne lehetne éppen Garfield Magyarország címerállata?). A Maffia-klubból egyébként színdarab készült, amit az egyik színház (még nem publikus, hogy melyik) remélhetőleg mielőbb a műsorára tűz. A rejtelmek állata hamarosan, mint macskadémon bukkan majd fel a karafiáthi mű legújabb darabjában, egy tibeti monda alapján készülő véres musicalben, egy ifjú zeneszerzővel szövődött együttműködés gyümölcseként.

Az almafröccs (no alcohol!) még kitart, és Karafiáth Orsolyát - aki már második alkalommal a vendégünk – próbáljuk kérdéseinkkel kedvesen sarokba szorítani. Nem nagyon sikerül, igaz az önéletrajzok írásnak fortélyairól nem faggatjuk. Az est legszebb pillanataiban felolvas néhányat a Cigánykártyából, beszél a versek születéséről, Berlinről, Padováról, Budapestről, a szeretetről és utálatról, közben  ismét nehezen felejthető élménnyel ajándékoz meg bennünket. A következő verseskötetére újabb öt évet kell várni. Minden bizonnyal a következő találkozásig is, mármint itt Rákoskeresztúron. Addig is irány a Belváros! Vagy a budai jóga-klub. (BA)

http://www.hungarianfilmweek.com/Versenyfilmek/Nagyjatekfilmek/Ki/Be-Tawaret.html

http://irodalom.godot.hu/tervezett.htm

http://www.karafiath.hu/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr301717905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása