HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

Előzetes, ajánló: A Nagymesternő új versei

2010.01.11. 11:30 :: Papa1

Ígéretéhez híven, öt évvel a Café X után Karafiáth Orsolya Cigánykártya címen megjelentette harmadik verseskötetét. A Nagymesternő fanjait ugyan kellőképpen vigasztalta a 2008-ban megjelent a Maffia-klub, de a regény (krimi) csak enyhítette az új versek utáni vágyakozást. Most végre megkaptuk a magunkét, ráadásul nem csak olvashatjuk, de hallgathatjuk is a versfolyamot. „A Jövőt mindannyian szeretnénk kifürkészni. Ám csak kevesen gondolunk arra, hogy a jövőnk magva a mában nyugszik: a jóslatok az adott pillanatban készülnek el bennünk. Amikor feltesszük a kérdésünket, és megkérdezzük a kártyát: már válaszoltunk is magunknak. Hogy tisztán lássuk a jelent, és ekképp tisztázzuk az eljövőt: ebben segít ez a könyv. Negyven vers, negyven kép, negyven hangulat” – olvasható az Ulpius-Ház Kiadó ajánlásában. A kötet érdekessége, hogy része egy kártyacsomag, amely mint a költemények illusztrációi is Filó Vera grafikusművész különleges világának tükörképei. Ez a kártya nem csak a „Jövőt” képes megmutatni, hanem a kivetett lapok a versek olvasási sorrendjét is meghatározzák. „Hiszen ebben a könyvben nincsenek ciklusok, a vereseket egyszerűen cím szerinti betűrendbe soroltam” - írja előszavában (Használati utasítás) Karafiáth Orsolya. A verseket akár a Használati utasítás szerint olvassuk, akár szépen egymás után, vagy a könyvet csak esetlegesen felütve, azok biztosan kárpótolnak az öt éves várakozásért. A kötethez kapcsolódóan megjelent a Fekete Macska című „sanzonpunk” lemez, amely a Cigánykártya zenei párja. Hűen tükrözi a könyv hangulatát, hiszen a dalszövegek a kötet verseire épülnek, van rajta versmegzenésítés és átirat is. A dalok többségét a csodálatos hangú Tóth Evelin tolmácsolja (a Tangó című számot Másik János énekeli), a zenészeket sem kell bemutatni: Lukács Miklós cimbalom, Dés András ütőhangszerek, Másik János bamdoleon, Ludditák – rap. (BA)

Karafiáth Orsolyával személyesen találkozhatunk 2010. január 28-án 18 órakor a Tacuba étteremben, ahol a Szabad Szellemi Műhely vendége lesz.

    

Addig is itt hallható három vers a Nagymesternő saját előadásában.

       

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr381663266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása