HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

A remény hangja

2012.04.16. 21:11 :: Papa1

Tábla.jpgAz Élet Menete április 15-ei budapesti felvonulásán idén is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. A több ezer résztvevő a Salkaházi Sáráról elnevezett pesti rakpartról vonult a Szabadság hídon át a budai Raoul Wallenberg rakpartra. Az útvonal választása tisztelgés volt a magyar katolikus szerzetesnővér és a svéd diplomata előtt, akik a második világháború idején zsidók megmentésével tettek bizonyságot emberségükről. A fájdalom menete e két nagyszerű ember mellett hálával adózott mindazoknak, akik a Soá idején ellen tudtak állni az intézményesített tébolynak, és kezüket nyújtották a pusztulásra ítéltetett nemzettársaik felé. Tudjuk, nem voltak elegen, de nélkülük a több mint félmillió zsidó deportálása a magyarság számára még a meglevőnél is nagyobb tehertételt jelentene. A múlttal való szembenézés a bölcsek képessége. Amint Karol Wojtyła, a római egyház fejeként megkövette a zsidó népet, amiért a kereszténység soraiból sokan találtattak könnyűnek a vészkorszak idején, úgy e hazában sem kerülhető el, hogy a múlt cselekedetei és a félelemből, vagy közömbösségből elmulasztott tettek mérlegre kerüljenek. Főleg mostanság, amikor a numerus claususszal induló korszak szélsőségeseinek újjászületését és népszerűségét látjuk. Ezen eszmék követői úgy tűnik nem értik a Biblia szavát, és nem jutnak el hozzájuk egyházaik hivatalos tanításai sem.  „Ez a nép ajkával tisztel engem, de szíve távol marad tőlem”(Izaiás). Lehet, hogy eddig a keresztény magyar egyházak szava nem szólt elég messzire, a cigányokat „fegyelmező” gárda zászlóját megáldó pap és lelkész közreműködése biztatásnak, a Karácsonykor állított pártos keresztek felszentelése egyházi támogatásnak tetszhetett. A keresztény nemzeti jobboldal egy részének cinkos összekacsintása pedig legitimitást adhatott. Az Élet Menete rendezvényen felszólaló Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke azonban rendkívül határozottan, egyértelműen és mindenki számára érthetően fejtette ki álláspontját:

„Kedves Barátaim!

Lelkiismereti kötelességemnek érzem, hogy elmondjak itt most három gondolatot.

Az első: A kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal! Nem fér össze a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, semmilyen népcsoport ellen. Mesterünk, a Názáreti Jézus főparancsként tanította azt, ami ott áll már a héber Biblia lapjain is: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!” Ez pedig minket, keresztényeket minden ember szeretetére kötelez. Ez a menet ma a Salkaházi Sára-rakpartról indult el. Arról a helyről, ahol a katolikus szerzetesnőt, Boldog Salkaházi Sárát azokkal a zsidó asszonyokkal és gyerekekkel együtt lőtték a Dunába, akiket a rendházban rejtegetett. Példája ma is kötelez minket.

A második: Az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel! A Biblia szerint minden ember Isten teremtménye. Mindnyájan egymás testvérei vagyunk.

A harmadik: Van remény, ha mindnyájan összefogunk, és akarjuk! A gyűlölködés, az antiszemita, a rasszista beszéd és cselekvés mindig mérgező. Mindegy, hogy ki teszi, vagy mondja ezt, és mindegy, hogy miért, milyen okból vagy milyen célból – mindig elfogadhatatlan. Ha ebben egyetértünk, ha ezt elismerjük – és nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is -, akkor van esélyünk. Akkor megtaláljuk azokat a közös erkölcsi alapokat, amelyekre életünket, országunkat és jövőnket építhetjük. Köszönöm, hogy meghallgattak!”

A történelmi súlyú szavak után már nehéz mellébeszélni. Az emberi létben vannak olyan meghatározó pontok, amikor a döntés nem kerülhető el és tudnunk kell, hogy mit választunk. Gyűlölet vagy szeretet. Van remény!

(BA)
 A megemlékezés összefoglalója:

A Szabad Szellemi Műhely egykori vendége, Kiss Tibor zenekara (Quimby) és a Budapest Klezmer Band közös fellépése Az Élet Menetén:

Képek (HÍR 24, BA)

51759_403024_784x523.jpg

image.jpg

Zizi2_1.JPG

Az élet menete 3012. saját (29).jpg

Az élet menete 3012. saját (31).jpg

Az élet menete 3012. saját (26).jpg

image (2).jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr374455565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása