HTML

SZABAD SZELLEMI MŰHELY

A Szabad Szellemi Műhely egy kulturális-közéleti társaság. Rendezvényeinket 2005 decembere óta havi rendszerességgel tartjuk a XVII. kerületi Tacuba étteremben (Budapest XVII. Hajdúcsárda u. 5.). Blogunk elindítása előtt vendégünk volt: Bálint György, Bauer Tamás, Bus István, Daróczi Ágnes, Dóci József, Dombóvári Csaba, Galgóczy Árpád, Gyárfás István, Hámori Gabriella, Heller Ágnes, Herencsár Viktória, Hódos Mária, Huzella Péter, Karafiáth Orsolya, Kéri László, Kis János, Kiss Tibor, Klein Judit, Konrád György, Ludassy Mária, Martonosi György, Mecseki Hargita, Schilling Árpád, Soma, Török Ádám, Varnus Xavér és Veiszer Alinda. Ezen a blogon 2009 tavaszától olvashatnak vendégeinkről és rendezvényeinkről. Elérhetőségünk: szabadszellemimuhely@gmail.com

Friss topikok

  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Jó olvasni arról,hogy vannak olyan lelkészek,akik a karhatalmi nyomás ellenére sem törtek meg. Kös... (2010.09.25. 19:03) Előzetes: Iványi Gábor lelkész

Nyelv ész

2011.05.17. 11:22 :: Papa1

Izgalmas és különleges vendége volt május 26-án a Szabad Szellemi Műhely nyár előtti utolsó estjének. Egy nyelv ész, játszhatunk a szavakkal, remélve, hogy nem sértődik meg ezen Kálmán László. Egy tudós emberről van szó, akit rendkívül izgatnak a közélet visszásságai. Persze ez nem egyedi, de aki szeret rendszeresen konfrontálódni, olyan már kevesebb van, és ö ilyen. Közéleti szerepvállalásai során többször is a nyilvánosság középpontjába és a politikai támadások kereszttüzébe került. 2007-ben írta be nevét a politikába, amikor saját referendum-kérdéseit benyújtva az OVB-hez, belekavart a Fidesz népszavazási kezdeményezésébe, majd az ÉS-ben tanulmányt közölt „A Gój Motorosok elnevezésről” – címmel. Ezekről az emlékezetes történésekről és az aktuális "huncutságokról" (milyen kedves megfogalmazás a fülkések tetteiről!) beszélgettünk a Tacuba étteremben.

(Kálmán László középfokú tanulmányait a Radnóti Gimnáziumban végezte francia-orosz tagozaton. Az érettségi után az ELTE Bölcsésztudományi karán tanult tovább, spanyol nyelv és irodalom szakon, valamint általános és alkalmazott nyelvészet szakon. A diploma megszerzése után a budapesti Filmtudományi Intézet munkatársaként dolgozott. 1983-ban bölcsészdoktori diplomát szerzett, majd a Salzburgi Nyári Egyetemen fonológiát hallgatott és az MTA Nyelvtudományi Intézetének Tudományos továbbképzési ösztöndíjasa volt. 1986-ban elnyerte a Boursier de la Confédération kutatói ösztöndíját, és egy évet Genfben töltött. Hazatérését követően az MTA Nyelvtudományi Intézete foglalkoztatta, majd egy éven át Amszterdamban, a számítógépes nyelvészet szakon docensként dolgozott. Az ELTE BTK Elméleti nyelvészet szakcsoportjának docensévé nevezik ki. 2000 és 2002 között a budapesti Mindmaker Ltd., 2003-tól az Applied Logic Laboratory cég tudományos főmunkatársa. Ezzel párhuzamosan részt vállalt a Nemzeti Digitális Archívum munkájában a szemantikai munkacsoportjának tagjaként és az Erasmus Kollégium vezető tanáraként.) (BA)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszemu.blog.hu/api/trackback/id/tr462910712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása